maanantai 12. kesäkuuta 2017

Kuusenkerkkäsiirappi ja kuusenkerkkätee

kuusenkerkkäsiirappi

No nyt. Vannoutuneena lihansyöjänä tein pienen syrjähypyn ituhippien maailmaan. Maijun kokeilevassa keittiössä testattiin tänään ainesosaa nimeltä kuusenkerkkä. Kylläh.

Kuusenkerkkä on siis kuusen oksista keväisin/alkukesästä bongattava vaaleanvihreä vuosikasvusto, joita saa poimia maanomistajan luvalla. Helppo kerätä. Mitä pienempi sanko, sitä nopeampaa täyttyy. 

Kuusenkerkkiä voi napostella suoraan puusta suuhun, tai niitä voi kaiketi myös pakastaa, keittää mehuksi, lisätä salaattiin, kuivata mausteeksi ja vaikka mitä. Se auttaa lievittämään flunssan oireita ja on muutenkin ihammahottoman terveellistä.



Kuusenkerkkäsiirappi:

2 litraa kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
1 kg sokeria (tavallista tai tummaa)

Liota kerkkiä kattilassa kylmässä vedessä yön yli.
Kaada liotusvesi pois ja lisää 2 litraa vettä.
Keitä 1 tunti ja siivilöi sen jälkeen kuusenkerkät pois.
Lisää jäljelle jääneeseen, vihertävään liemeen sokeri ja keittele satsin määrästä riippuen 1-4 h. Mitä kauemmin keität, sitä jytkymmäksi siirappi muuttuu.
Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä viileässä. 

Mä testasin ensin pienellä määrällä ja sovelletulla sekoitussuhteella, ihan hyvä niin, sillä oma seokseni jymähti kivikovaksi jäähtyessään lasipurkkiin niin, ettei se irtoo sieltä ku räjäyttämällä (tai vesihauteessa lämmittällä takaisin juoksevaan olomuotoon). Käytin siirappiin tavallista valkoista sokeria ja tummaa kookossokeria, ilmeisesti mikä tahansa sokeri sopii.

Valmiissa siirapissa maistuu pihkainen aromi ja sehän on selvää, että mikään missä on noin paljon sokeria, ei vaan voi olla pahaa! Kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää vaikka jäätelön tai lettujen päälle, siis jos sen onnistuu keittelemään juoksevampaan muotoon kuin tämä kotikokki.

kuuusenkerkkä ohje

Kuusenkerkkätee:

vajaa kourallinen kuusenkerkkiä
3 dl kiehuvaa vettä
1 rkl kuusenkerkkäsiirappia tai hunajaa
(maitoa)

Laita kuusenkerkät teekuppiin ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna hautua 3-5 min. Nouki kuusenkerkät pois, lisää siirappi/hunaja ja maito. Sekoita ja hörppää.




Omnom.

8 kommenttia:

  1. Kiitti vinkistä. tätyypä kokeilla. En ole ennen tullut edes ajatelleeksi, vaikka olen lihastakin tykkäävä kasvis/kalansyöjä.

    VastaaPoista
  2. Sulle kävi siirapin kans siis samoin kuin mulla pari vuotta sitten. Mä en vaan tajunnu lämmitellä uudestaan, liotin sitten viikon verran sitä sementtiä irti purkin pohjasta.
    Tänä vuonna kokeilin kuusenkerkkäjuomaa, siitä tuli hyvää.
    Tuo teejuttu pitääkin ottaa kokeiluun, niin kauan kun kerkkiä vielä on. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, pitääpäs ens vuonna vaikka laajentaa tuotevalikoimaa juomien puolelle. :) Aina oppii uutta. :P

      Poista
  3. Pari vuotta sitten keittelin minäkin tuota siirappia. Joku meni vikaan tai ehkä oikaisin tavoilleni uskollisena hiukka liikaa (vai tunnustaisinko etten liottanut,
    huuhtasin vain) tuli mustaa sakkavelliä;O ja käyttämättä jäi. Nyt sille olis käyttöä, mun vuoro maata tautivuoteella. Mittumaaria ootellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mitä sä nyt taas siellä sairastat. Tuunko kuule tuikkaamaan kuusenkerkkäsiirappia suoraan suoneen, ni johan tokenet! <3

      Poista
  4. Tein minäkin ensimmäistä kertaa kuusenkerkkäsiirappia eilen, koko päivä siinä meni. Miniälle vein yskänlääkkeeksi, sanoi, että tujua on. Itse en ole vielä maistanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testauttaa kaikkia uusia, epäilyttäviä ruokia just esim. miniällä, seurailla rauhassa vaikutuksia ja jos hyvin käy, maistaa itekin! :)

      Poista