sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Riddari

islantilaisia neuleita

Olen viime syksystä asti ihastellut facebookin käsityöryhmissä kuvia kauniista islantilaisneuleista.
Vauvan neuletakin onnistumisesta innostuneena rohkenin napata puikoille seuraavaksi vähän suuremman työmaan.

Soitin siskolle kysyäkseni, että olisiko hänellä käyttöä paksulle villapaidalle, jos tekisin. Kuulemma kelpasi. Lupasi pitää, vaikka tulisi miten ruma. 


riddari

Viimeisenä (joulu)lomapäivänä teimme Kerstin kanssa kulttuurimatkan Kauhavan Rollssiin ja Lankavan myymälään, joista jälkimmäisestä oli tarkoitus hankkia villapaitaan tarvittavat langat. Keltainen lanka oli tilapäisesti loppu, mutta puseron tuleva omistaja kävi metsästämässä sopivaa sävyä Helsingin lankakaupoista, ja toimitti kerät pikapakettina perille. :D

islantilainen villapaita


Riddari
Ohje kirjasta: Islantilaisia neuleita

Lanka: Lettlopi 
 0054 (vaalea tuhkanharmaa)
0005 (meleerattu musta)
0056 (tuhkanharmaa) 
1703 (mimosa)

Puikot nro: 4,5 ja 3,5 

Helman pituus n. 65 cm


Riddarin tekemiseen kului reilu viikko; kaksi vapaapäivää ja kahdeksan arki-iltaa. 
Pusero tehdään helmasta ylöspäin, sitten hihat ja lopuksi kaikki palat yhdistetään samalle pyöröpuikolle kaarroketta varten. 



Kirjoneuleen jälki alkaa olla jo kohtuullisen tasaista, ja nyt oon saanu hyvän tuntuman siihen, milloin langat kulkevat työssä mukana sopivalla kireydellä. Mutta vauhdikasta se ei totisesti ole! Varsinkin kerrokset, joissa kuljetetaan kolmea lankaa yhtä aikaa mukana, tuntuivat näläkävuodelta. Mulla on langanohjainkin olemassa, mutta muovinen mokkula sormenpäässä vaikeuttaa koko operaatiota entisestään, joten se on jäänyt vähälle käytölle. 

villapaita ohje

Päättelyn jälkeen pesin villapaidan käsin haalean lämpimässä vedessä hienopesuaineella. Viimeiseen huuhteluun lisäsin lorauksen etikkaa, jonka pitäisi huuhteluaineen tavoin pehmentää pyykkiä.
Kuivatin neuleen tasona kahden pyyhkeen välissä "uunin pankolla" (lämpösen takan päällä). 

helppo villapaita ohje, islantilainen neule

Siitäpä sitten, kovaa pitoa ja pakkaskelejä! 

33 kommenttia:

  1. Kiitos! Aivan ihana ja käyttöä piisaa vaikka pakkaset loppuis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on tosi kätevä myös heinäkuussa teidän kerrostaloasunnossa... :P

      Poista
  2. Tosi kaunis! :) Nää on kyllä näyttäviä nää islantilaiset neuleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Lettlopi lankojen sävyt ovat kauniita, ja erilaisia väriyhdistelmiä vaikka kuinka paljon!

      Poista
  3. Aivan ihana.
    Viime elokuussa kävimme 45-vuotis häämatkalla Islannissa. Ihailin islantilaisneuleita, mutta en raskinut ostaa.
    Pitihän sitten miehelle Suomeen palattuamme neuloa villapaita. Tuo sinun on kyllä paljon hienompi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on vissiin hyvissä hinnoissa siellä, ja ihan ymmärrettävääkin, jos on oikeasti käsin tehty. :) Varmasti oli hieno reissu teillä, ja paita myös. :P

      Poista
  4. Upea! Minä ostin itselleni Islantilaiset neuleet -kirjan joululahjaksi ja suunnitteilla on nyt tehdä ensimmäinen islantilaisvillapaita itselleni.

    VastaaPoista
  5. Kaunis!Minun kirjoneule on semmoista rupellusta, että en kokeile edes kirjoneulesukkia:D.Tosi kivat värit on paidassa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoneuleen tekeminen vaatii aluksi kikkailua ja pitkiä hermoja, mutta sujuu kyllä, kun pääsee hommasta jyvälle. :)

      Poista
  6. Reykjavikissa etenkin saa olla pahuksen tarkkana villapaitaa ostaessaan. Siellä on nimittäin halvempaa konetuotosta ja arvokasta käsinkudottua. Salamatkustaja -blogin Satu on kirjoittanut paljonkin lopapeysa -neuleista ja antaa blogissaan hyvät ohjeet neuleen ostoa suunnitteleville.

    Kauniin paidan olet kutonut, onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Taisinkin lukea sen postauksen, kun etsin tietoa netistä islantilaisista villapaidoista. Aidot ovat hyvissä hinnoissa -ja syystä, ja näköjään joku kehitellyt markkinaraon vinkukiinalaisille villapuseroille, joita myydään aitoina käsityötuotteina. :P

      Poista
  7. Mielettömän hieno! Ja tasainen jälki..oma kirjoneule on..noh :). Täytyykin tutustua ko. lankaan, mitä lanka on, vahvuus, hinta, saatavuus... Kiitos että jaoit tämän! t. Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, harjoittelemalla oppii ja netistä löytyy hyviä ohjeita siihen, kuinka kirjoneuleesta saa tasaista. :) Esim. Novitan langoista Natura tai Alpaca ovat saman vahvuisin lankoja Lettlopin kanssa, ja ovat myös täyttä villaa.

      Poista
    2. ..niin ja pesu/märän pyyhkeen välissä kuivaus/kevyt höyrytys märän kankaan läpi viimeistelee ja silottaa neuletta ja tekee pinnasta tasaisemman näköisen.

      Poista
  8. Upea neule! Tykkään ihan mahdottomasti noista islantilaisista villapaidoista. Yhden tein joskus 35 vuotta sitten itselleni, poika sitä metsäreissuilla piti paljon neuleen siitä kärsimättä ollenkaan. Nyt on puikoilla uusi neule hiukan vahvemmasta villalangasta, toiseen paitaan langat odottelevat. Tykkään tehdä kirjoneuletta, siinä ajatukset putoavat päästä kuten puutarhanhoidossakin, hyvin terapeuttista!

    VastaaPoista
  9. Niin kaunis paita! Ihanat värit! Aloitin paitani helmasta, ja myös toisen keskeneräisen paidan. Suunnitteilla olisi seuraava aloitettuna kauluksesta ja nimenomaan jollakin Norjalaisvillapaitakuviolla. Miehen villapaidassa kuvio tuli helmaan. Kiva kokeilla erilaisia :) Minäkin jään lukijakseksi, oli kiva tavata!

    VastaaPoista
  10. Tämä on kaunis ja ajaton, varmasti luottovaate! Joskus haaveissa on itselläkin neuloa islantilaistyylinen neulepaita, kiitos vinkeistä. :)

    VastaaPoista
  11. Ihana neule! Ja tosi mahtava blogi, tulipa mukava olo kun piitkästä aikaa näkee blogin jossa pärvötetään ja joku asia on sopeva. :)

    VastaaPoista
  12. Täykkis!💛 Ihanat värit, kaunis kuvio, kiva tuo helma ja siististi tehty! Olet kyllä taitava!👍

    VastaaPoista
  13. Kaunis ja onnistunut! Kirkkaat värit paistaa kivasti harmaalla pohjalla.

    VastaaPoista
  14. Thank you so much for the detailed article.Thanks again.

    VastaaPoista
  15. Juuri sain Islantilaisia neuleita -kirjan kirjastosta ja sinun kuvat lisäävät fiilistä. Hieno Riddari ja ihanat värit :D

    VastaaPoista
  16. Aivan upea ! Miten paljon lankoja meni? Kirja on tilattu, mutta lankojen hakureissu tulossa ennen ja ilman ohjetta en tiedä menekkiä..

    VastaaPoista
  17. Onpa hieno! Olen itsekin loppusuoralla islantilaisneule-villatakissa eri malli tosin. Resorit neulomatta vielä. Oli vaikea kuvio-osa neuloa, kun en katkonut lankoja ja kudoin vasenkätisesti joka toisen kerroksen ja varoin langanjuoksuja. Mutta tuli niitä lankakatkoksia eri värien johdosta silti, sillä neuleohje oli tehty puseroksi.

    VastaaPoista
  18. Teit tuon Riddarin mekkona niin muutitko silmukka määrää vai neuloitko sillä paita ohjeella mutta pidemmäksi?

    VastaaPoista
  19. Kiitos kaikkien kommenteista,haluaisin joskus tehdä islantilaispaidan,kerään rohkeutta aloittaa,puikot heiluu joka päivä, teen sukkia,pyllyttimiä ym.mutta se paita on haaveena,jos niitä joskus tekis kaikille läheisille❤️

    VastaaPoista
  20. Paljonko kului lankoja siis Montako kerää/väri?

    VastaaPoista