sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Hynttämylly huutokaupasta ja kippo kirpputorilta


Toissa viikonloppuna Östermyran Aurinko-talolla vietettiin avoimen ovien päivää ja ulkoilmahuutokauppaa. 


Käytiin Kerstin kanssa nuuskimassa nurkat, nauttimassa kahvion tuoreista leipomuksista ja seuraamassa uteliaina, mihin hintoihin huutokaupattavat arvoesineet, huonekalut ja romppeet nousevat.
 

 Talon omistajapariskunta on remontoinut tupaa viisi vuotta ,-pelkästään purkamiseen on kulunut tästä ajasta lähes puolet! Siinäpä hieman perspektiiviä ja vertailupohjaa kärsimättömille valmistalontilaajille. Tulin siihen käsitykseen, että perheellä olisi tarkoitus päästä muuttamaan upeaan lugaaliin tämän kesän aikana.




T


 Muutaman kuvan ehdin napata siinä sivussa, kun yritin pitää näkökentässä kumppareissa rontostavaa, ihmisten seassa pujottelevaa metrinmittaista kolmevuotiasta.
 
sähkötön pyykinpesukone

 Huutokaupasta jäi käteen varsin oivallinen hynttämylly, kauramoottorilla käyvä kammesta veivattava pyykinpesukone! Kova peli maalimanlopun edellä, sanon minä! Heräteostos kevensi lompsaa kymmenen euron verran.


Toinen aivan ihana löytö oli tämä emalinen sienikulho, jonka poimin ostoskoriin kirppikseltä!
 

emaliastia, made in poland, puolalainen emali, emali,

Isokokoinen soikko maksoi vain euron, aion viedä sen torpalle somisteeksi tai kukkapurkiksi. 

Huomenna nykäistään käyntiin vimonen työviikko tälle keväälle.
Siitä alkaa parin kuukauden mittainen kesäloma(utus)jakso, aijettämänautin!

Nautihan siekin!


sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Maasta se pienikin ponnistaa ja pieniä saattaapi onnistaa


Heipähei ja mukavaa iltaa täältä torpan puutarhanurkkauksesta.
Tällä kertaa tuunauskohteenamme on ulkorakennuksen päätyseinusta ja perehdymme vihermajan rakentamiseen. Ohjelman lopussa ihailemme kukkivaa tuomea ja pääsemme tutustumaan tulppaaneiden sielunelämään. Viihtykää seurassamme.


No niin ja lätinät sikseen. 
Tässä siis viehättävä alkutilanne puolivarjoiselta saunakamarin seinustalta. Maassa kasvaa nippu raparperiä, sammalta ja epämääräistä rikkaruohoa, laidoilta puskee humalaa. Intoa ja ideoita pihan mylläykseen olisi hurumykket, mutta täytynee pitää järki päässä, jalat maassa ja haukata pieni pala puutarhaa kerrallaan!

Nypin enimmät rikkaruohot pois, kuopsutin maan, lisäsin multaa ja istutin muutaman puolivarjossa tiettävästi viihtyvän kasvin.


Purppurasydän, vähän saman tyylinen kuin Särkynyt sydän, mutta matalampi (n.40cm) perenna.


Purppurakeijunkukka, joka ei juuri erotu edukseen rusahtavan kuorikatteen seasta. Tälle olis tarkoitus hankkia muutama erivärinen lajitoveri naapuriksi tuossa syssymmällä. 


Taponlehden siirsin tänne paahteiselta tuvannurkalta, jonne tulin sen viime kesänä hätäpäissäni tyrkänneeksi.


Raparperiä rapsahtelloo!


 Lisäksi siirsin tuvan takaa kallioimarre(?)tuheikon.


Rajasin istutusalueen pihapiiristä ronttaamillani kivenlohkareilla ja levittelin mullan päälle kuorikatetta.  Ei nyt vielä järin pysäyttävä näky, mutta jokatapauksessa muutos siistimpään suuntaan, ja toivottavasti kesän edetessä seinusta alkaa näyttää samalta, kuin viime vuonna... 



Todistusaineistoa nousuhumalasta, kuva elokuulta 2017. 


Toinen alkukesän tuunauksen uhri on tässä!  
Edellisen omistajan kyhäämässä "kodassa" on mahdollisesti ollut visiona paistella makkaraa ja nauttia savunkatkuisista kesäilloista. Noh, kiva idea, mutta toistaiseksi tällä ei ole ollut muuta kuin maisemallista arvoa. Kota on pienehkö koppero ja kuivakan rakennusmateriaalian vuoksi sen verran paloaltis, etten tuonne tohtisi kynttilää suurempaa tulta viritellä ilman VPK:n poikia ja asianmukaista sammutuskalustoa.

Tulistelupaikan sijasta kokeilen kasvattaa kodan ympärille köynnöskasveja.



Oviaukon reunoille pari kärhöä...



...ja muualle villiviiniä. 


Ampparin kanssa ihmeteltiin toinen toistemme ähellystä ja pyllistelyä. Tämä kaveri NAKERSI kuivaa puun kuorta (pesänrakennusmatskuksi kaiketi), siis todella JYRSI niin että rapse kävi. Samanlainen ääni kuuluu, kun Kersti skrapaa alahampaillaan näkkärin päältä voita. Ampiaiset on ihan oukhei, niin kauan kun ne ovat ulkona. Sisätiloihin uskaltautuneet uhkarohkeat yksilöt ovat saaneet tehdä läheistä tuttavuutta vuoden 1995 Kodin Kuvalehden kanssa.


Lopuksi putsasin kodan "sisätilan" roskista, lehdistä sammaleesta ja muusta muhjusta. Tuonne saisi kivan pienen pöytäryhmän, penkin tai jalustassa roikkuvan ronttinkikiikun.

Siis mähän näen jo silmissäni upean, vehreän vihermajan. Pikkasen huolestuttaa kasvien menestyminen näin kallioisella paikalla... Olen nyt niitä lannoittanut ja kastellut, loput on herran hallussa. Vaihtoehto B on tuikata syksyllä tuli nurkkaan, jos ei mee niin kuin Strömssössä, ja kodan ympärillä kasvaa vain pari epätoivoista kuivaa käkkärää. :D




Tuomi kukkii ja tuoksuu nyt mahtavasti. Voiko olla, että se jätti viime kevään välistä? Mä en kuolemaksenikaan muista nähneeni sen kukintaa (ja puska ei todellakaan ole pieni ja huomaamaton). Muistan kyllä miettineeni myöhemmin kesällä, että mikäköhän puu se on, kun ei näy kukkaa eikä marjaa, vaikka kovasti tuomelta vaikuttaa.

 Vanha ja kärsinyt pihapihlaja jaksaa vielä puskea uutta lehteä. 


Keto-orvokki on löytänyt viihtyisän kasvupaikan kallion kolosta...


...ja lemmikit kukkii!



Viime postauksen piipoista putkahti tulppaaneja ja valkoisia narsisseja.



Tästä pompulasta putkahtaa muistaakseni voikukan siemenpallon näköinen violetti tai valkoinen kukka. En muista nimeä, help! Ovat ilmeisesti talvehtineet onnistuneesti. :)




Myös Jalopioni oli selvinnyt talvesta ja puskee uutta tuoretta silmua ja vartta minkä ehtii! Samoin juhannusruusunruppana (joka jäi nyt kuvausten ulkopuolelle), näytti varsin terhakkaalta ja elinvoimaiselta.


Voi miten mukavaa. Viime vuosi meni ihmetellessä ja odotellessa, miten piha ja sen kasvit muuttuu kesän edetessä. Nyt on kiva alkaa puuhailemaan ja visioimaan, mitä mutakuoppaa milloinkin rapsuttaa!

Oikein aurinkoista alkavaa viikkoa! <3

tiistai 1. toukokuuta 2018

Kesää kohti!

 
Torpan kesäkausi on korkattu! 
Kävin raapasemassa kynstulet pönttömuuriin ensimmäistä kertaa talven jälkeen. Hetki piti avata ja sulkea ovia ja ikkunoita, ennen kuin savu ymmärsi putkahtaa oikeasta rööristä pihalle. Alkusähellyksen jälkeen veto oli iloinen matalapaineisesta ilmanalasta huolimatta.




 Kannoin matot ja petivaatteet ulos tuulettumaan, lakaisin lattioilta enimmät pölyt ja hiirenpipanat, ja keräsin liinavaatteet kotiin pyykättäksi. Ensi kerralla lämmitän ja pesen saunan, niin saan samalla lämmintä vettä lattioiden pesua varten.


Kerstikin löysi mukavaa tekemistä. 
Karu lapsuus, kun värityskuvatkin pitää värittää lyijykynällä.  

 Lomalaisten tyyli on pettämätön. 
Onks ihan ok, vaikka tukka jää kampaatta ja yöpaidan päälle kiskastaan pitkähihainen?


Hommasin Kerstille viime vuonna kalusteet leikkikeittiöön (käytettynä, of cource). Lisäksi mummu oli bongannut kirppiskierrokselta suloisen, kirkkaanpunaisen pikkuhyllykön, jonka naputtelin nyt parilla naulalla paikoilleen kuistin seinälle. 


Kersti tykkää vielä "pyöriä jaloissa" ja viritellä leikit sinne missä on muita, joten hätäpäissään kuistin ovensuuhun nostetuille kalusteille ei oikeastaan parempaa paikkaa olisi löytynytkään. Tässä on helppo touhuta ja leikkiä kotia samalla, kun mutsi puuhailee omia juttuja. Sitten kun Kersti vähän kasvaa ja leikit muuttuvat itsenäisemmiksi, niin piha-aitasta saa muokattua mukavan leikkimökin. Aitta on toistaiseksi Viivin valloittamaa vyöhykettä, jonne pikkusisko pääsee vierailemaan korkeintaan poikkeusluvalla ja tarkkailun alaisena.




Emaliastiat kirppisöytöjä, muovikipot sponsor by Keekis.


Ja luonaaksi torpan nuori emäntä tarjoilee viime kesän rusinoita liotettuna pihalammikosta kauhottuun vesitilkkaan. Lähiruokaa rakkaudella. <3



Puutarhassakin näyttää toiveikkaalta, syksyllä maahan tuikatut sipalit ovat putkauttaneet pintaan vihreitä piippoja! Että mitä lajia? Juuri nyt en muista, selviää varmasti kevään edetessä.

Lopuksi vielä muutama mustavalkoinen kuva...




...joiden mukana toivotan leppoisan touhukasta vappua! <3