No nyt. Vannoutuneena lihansyöjänä tein pienen syrjähypyn ituhippien maailmaan. Maijun kokeilevassa keittiössä testattiin tänään ainesosaa nimeltä kuusenkerkkä. Kylläh.
Kuusenkerkkä on siis kuusen oksista
keväisin/alkukesästä bongattava vaaleanvihreä vuosikasvusto, joita saa
poimia maanomistajan luvalla. Helppo kerätä. Mitä pienempi sanko, sitä
nopeampaa täyttyy.
Kuusenkerkkiä
voi napostella suoraan puusta suuhun, tai niitä voi kaiketi myös
pakastaa, keittää mehuksi, lisätä salaattiin, kuivata mausteeksi ja
vaikka mitä. Se auttaa lievittämään flunssan oireita ja on muutenkin ihammahottoman terveellistä.
Kuusenkerkkäsiirappi:
2 litraa kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
1 kg sokeria (tavallista tai tummaa)
Liota kerkkiä kattilassa kylmässä vedessä yön yli.
Kaada liotusvesi pois ja lisää 2 litraa vettä.
Keitä 1 tunti ja siivilöi sen jälkeen kuusenkerkät pois.
Lisää jäljelle jääneeseen, vihertävään liemeen sokeri ja keittele satsin määrästä riippuen 1-4 h. Mitä kauemmin keität, sitä jytkymmäksi siirappi muuttuu.
Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä viileässä.
Mä testasin ensin pienellä määrällä ja sovelletulla sekoitussuhteella, ihan hyvä niin, sillä oma seokseni jymähti kivikovaksi jäähtyessään lasipurkkiin niin, ettei se irtoo sieltä ku räjäyttämällä (tai vesihauteessa lämmittällä takaisin juoksevaan olomuotoon). Käytin siirappiin tavallista valkoista sokeria ja tummaa kookossokeria, ilmeisesti mikä tahansa sokeri sopii.
Valmiissa siirapissa maistuu pihkainen aromi ja sehän on selvää, että mikään missä on noin paljon sokeria, ei vaan voi olla pahaa! Kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää vaikka jäätelön tai lettujen päälle, siis jos sen onnistuu keittelemään juoksevampaan muotoon kuin tämä kotikokki.
Kuusenkerkkätee:
vajaa kourallinen kuusenkerkkiä
3 dl kiehuvaa vettä
1 rkl kuusenkerkkäsiirappia tai hunajaa
(maitoa)
Laita kuusenkerkät teekuppiin ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna hautua 3-5 min. Nouki kuusenkerkät pois, lisää siirappi/hunaja ja maito. Sekoita ja hörppää.
Omnom.
Kiitti vinkistä. tätyypä kokeilla. En ole ennen tullut edes ajatelleeksi, vaikka olen lihastakin tykkäävä kasvis/kalansyöjä.
VastaaPoistaHelppoa ku mikä, mutta keittelyyn kannattaa varata aikaa. :)
PoistaSulle kävi siirapin kans siis samoin kuin mulla pari vuotta sitten. Mä en vaan tajunnu lämmitellä uudestaan, liotin sitten viikon verran sitä sementtiä irti purkin pohjasta.
VastaaPoistaTänä vuonna kokeilin kuusenkerkkäjuomaa, siitä tuli hyvää.
Tuo teejuttu pitääkin ottaa kokeiluun, niin kauan kun kerkkiä vielä on. Kiitos vinkistä! :)
Aa, pitääpäs ens vuonna vaikka laajentaa tuotevalikoimaa juomien puolelle. :) Aina oppii uutta. :P
PoistaPari vuotta sitten keittelin minäkin tuota siirappia. Joku meni vikaan tai ehkä oikaisin tavoilleni uskollisena hiukka liikaa (vai tunnustaisinko etten liottanut,
VastaaPoistahuuhtasin vain) tuli mustaa sakkavelliä;O ja käyttämättä jäi. Nyt sille olis käyttöä, mun vuoro maata tautivuoteella. Mittumaaria ootellessa...
No mitä sä nyt taas siellä sairastat. Tuunko kuule tuikkaamaan kuusenkerkkäsiirappia suoraan suoneen, ni johan tokenet! <3
PoistaTein minäkin ensimmäistä kertaa kuusenkerkkäsiirappia eilen, koko päivä siinä meni. Miniälle vein yskänlääkkeeksi, sanoi, että tujua on. Itse en ole vielä maistanut...
VastaaPoistaKannattaa testauttaa kaikkia uusia, epäilyttäviä ruokia just esim. miniällä, seurailla rauhassa vaikutuksia ja jos hyvin käy, maistaa itekin! :)
Poista