sunnuntai 3. tammikuuta 2016

KonMari: Siivouksen elämänmullistava taika

Marie Kondo Siivouksen elämänmullistava taika

Olen lukenut jonkin verran ajankäyttöön, taloudenhallintaan, organisoimiseen ja siivoamiseen liittyviä kirjoja. Tänään esittelyssä yksi tuoreimmista lukuelämyksistä, japanilaisen Marie Kondon Siivouksen elämänmullistava taika.

Ostin kirjan syksyllä omaksi, kun kirjaston lainaisjonossa oli kolmisenkymmentä lainaajaa ennen minua. Kirja oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen, nopea- ja helppolukuinen. Alku polki vähän paikallaan, mutta toistoa ihmisen aivot kaipaa uusia toimintatapoja opetellessa. :D

Kirjan tuomaa inspiraatiota ja oivalluksia:

Järjestä tavarat ryhmittäin, ei kaapeittain
...meillä esimerkiksi talvivaatteita ja asusteita on monessa paikassa: pikkueteisen kaapissa, liukuovikaapissa, vaatehuoneessa ja Kerstin lipastossa. Kun kerää kaikki tavarat kasaan, hahmottaa paremmin kokonaisuuden ja PALJOUDEN, ja karsiminen on tehokkaampaa kuin laatikko/kaappi kerrallaan eteneminen.

Säilytä vain ne tavarat, joista on sinulle iloa
...sain synninpäästön luopua etenkin niistä lahjatavaroista, jotka on joskus joltain kaikella ystävällisyydellä annettu. Omistan myös paljon "neutraaleja" esineitä, joita säilytän siksi koska ehkä joskus saatan niitä tarvita. Toisaalta saan myös hyvällä omallatunnolla säästää keräilyesineitä ja muuten vain rakkaita ja tärkeitä esineitä, joista ei varsinaisesti ole mitään hyötyä. Ilon tuottamisen lisäksi!

Esineiden järjestäminen pystyasennossa/vierekkäin pinoamisen sijaan
...Kerstin vaatteet olenkin viikannut lipaston laatikkon näin jo ennen KonMarin tekniikkaan tutustumista. Toimii!

Voit elää hyvää elämää myös "epäsiisteydessä"
...kaikille siisteys ja järjestys ei merkitse mitään. Olen itsekin rento ja huoleton, eikä haittaa vaikka koti silloin tällöin vähän repsahtaa. Turha roihna, epäkäytännölliset säilytysratkaisut ja tilanpuute tympäisevät ja haittaavat arkielämää sen verran, että koen karsimisen/järjestämisen tuovan iloa, keveyttä ja toimivuutta elämään.

Ja mikä potki vastaan...

Paperien lajittelu: heitä kaikki menemään
...kuulostaa aika hurjalta. Oon vanhanaikainen ja säilytän esim. kodinkoneiden käyttöohjeet (joista välillä tarkastan huolto-ohjeita), lapsiin liittyvät paperit, kodin asiakirjat, verolanketit, voimassa olevat vakuutukset ja monet sellaiset paperit, jotka täytyy pitää tallessa. Olen tilannut e-laskuna sellaiset laskut, joiden paperiversioita en halua säilyttää (esim. puhelinlaskut). Ja väitän, että mapissa järjestyksessä olevat tärkeät paperit tuottavat minulle iloa, vaikka KonMari muuta väittää!

Esineiden "hengellistäminen"
...esimerkiksi se, että laukun pohjalle jätetyllä kukkarolla olisi ahtaanpaikankammo, menee meikäläisen maatiaisen makuun hippasen hinduhihhuiloinnin puolelle. Mutta mikäs siinä jos haluat tervehtiä kotia eteisessä ja jutella tavaroidesi kanssa, niin anna mennä.

Jos aihealue kiinnostaa, lukeminen napostelee ja saat kirjan jostain käsiisi, suosittelen ehdottomasti sen lukemista.

Hei niin ja yks lisäoivallus vielä. Miks shoppaillessa tulee aina nälkä vaikka olisit lähtiessä syönyt? Se johtuu siitä, että valintojen tekeminen väsyttää ja kuluttaa energiaa!
3 kommenttia:

 1. Ymmärrän hyvin että lompakolla voi olla ahtaanpaikankammo, tosin mun omalla ei oo. Mutta esim. mun reppu väsyy jos se roikkuu vaan yhdestä hihnasta ja siilityyny suuttuu jos se joutuu olla silmät sohvaan päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro toki lisää! :D Ja eikös sulla ollu pienenä se, että pehmolelujen päälle ei saanu laittaa peittoa, kun ne ei saa happea!

   Poista
  2. Tietenkin! Ja yhä nykyäänkin uskon että leluilla (semmosilla oikeilla leluilla, niinkun pehmoleluilla ja nukeilla) on sielut. Teki päiväkotiharjottelussa oikeen pahaa kun muksut heittelivät tai pahimmassa tapauksessa löivät niitä!! Kyllä teki mieli tukistaa lasta ja lohduttaa lelua. No enhän minä niin tehnyt, koska aikuisten maailma.

   Poista