keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Kodin raivaus: Kirjat

konmari, kirjahyllyn järjestäminen

Vein pari päivää sitten kirpparille viimeiset kotoa löytyneet tavarat myyntiin. Tai niinhän mä luulin. Kerstin päiväuniaikaan tsekkailin kirjahyllyä hieman kriittisellä silmällä, ja niin vain löytyi sieltäkin kasa kiertoon lähteviä kavereita.

Oon lapsesta asti ollut innokas kirjastonkäyttäjä ja kirjojen lukija. Lukeminen on ollut vuosien saatossa kausittaista, mutta jossain määrin aina osa omaa elämää. Toiset tuulettavat ajatuksiaan ja hakevat inspiraatiota esimerkiksi matkustelemalla maailman äärin. Mä taas vaihdan maisemaa sekä ravistelen aivoja ja omia kangistuneita ajatuksia nojatuolimatkailemalla kirja sylissä.

Etsin monta vuotta sopivaa kirjahyllyä keräämilleni kirja-aarteille. Tarpeeksi isoa, jämäkkää ja kaunista. Monet isot hyllyt olivat niin syviä (40cm), jolloin kirjojen taakse olisi jäänyt liikaa tyhjää ja turhaa tilaa. Lopulta löysin tori.fi:stä sopivan hyllyn, joka on palvellut aikoinaan Lapuan vanhan paukkutehtaan arkistokaappina. Maksoin siitä 150 €.
Kirjahylly kirjoineen on vaaleahkon kotimme ja ah niin harmoonisen makuuhuoneeni shokkihoitoväriläiskä. :P

Valikoimista poistuneet mallit.

Tavaroista luopuminen on ollut helppoa. Tammikuun aikana olen kiikuttanut kirpparille n.600 tavaraa, vähintään saman verran on mennyt lahjoituksena Uffille ja roskiin. Eikä oo tehnyt tiukkaakaan. Kirjat on kuitenkin sellainen selkee tavararyhmä, joita tietentahtoen kerään ja säilytän, ja niistä on paljon iloa! Nostelin kirjat hyllyllinen kerrallaan alas ja valikoin joukosta kaikki lempparit takaisin hyllyyn. Kiertoon lähtevät kirjat oli yllättävän helppo valita, vain muutaman kohdalla mietin säästänkö vai laitanko pois. Eteenpäin lähti myös muutama iloa tuottava käsityöaiheinen kirja, jota vain en tarvitse ja joista luulen olevan enempi iloa jollekin muulle. 

kirjahylly, kaunis kirjahylly

Nopea räpsäys lopputuloksesta. Tai pikemminkin välivaiheesta. Täytyy hioa loppuun vielä tuo värisommittelu, nyt vaan nostelin kirjat takaisin sille hyllylle mistä otinkin.

Ihanaa. Nyt mulla on kokonainen hyllyllinen VAIN HYVIÄ KIRJOJA! Voi miten mukava asia. Hieman on hyllyssä auokkopaikkoja, joten tulevaisuuden aarrehankinnoilekin on tilaa. Jes.


6 kommenttia:

 1. Mulla on tuo edessä kans!
  Toki mulla on huomattavasti vähempi kirjoja mut silti luulen et hommaa piisaa!

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka suloinen kirjahylly! Toi värisommittelu näyttää tosi hyvältä! :) Mun pitäis kanssa käydä mun kirjahyllyt läpi.. Mulla on nimittäin kolme hyllyllistä opuksia, enkä todellakaan haluis omistaa niin paljon kirjoja! Silti niistä on hämmentävän vaikea luopua! :D Jossain iässä vielä innostuin ostelemaan englanninkielisiä versioita kirjoista, jotka jo omistan suomeksi. Ihan hullua! Nyt sitten pohtii, että mikähän järki siinäkin on ollut :D Ihailen sua hurjan paljon, kun ilmeisen helposti sait karsittua noi ylimääräiset opukset hyllystäsi! Osaispa sitä itekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaisia kirjoja sulla, romaaneja, tietokirjoja, opintoihin liittyviä vai mitä?

   Pääsääntöisesti ei kannata kerätä/säilyttää sellaisia kirjoja, joiden tieto vanhenee. Mulla on hyllyssä itselle jollain tapaa merkitykselliset kirjat ja joitakin klassikkohelmia, tyyliin Tuntematon Sotilas, Myrskyluodon Maija ja Mielensäpahoittaja(t).

   Kokeile KonMarin simppeliä menetelmää: Kerää kaikki kirjat samaan paikkaan, käy ne yksitellen läpi, ja mieti jokaisen kirjan kohdalla, tuottaako se sulle iloa. Tää kuulostaa niin idiootilta, mut varmaan just siks toimii! :D

   Jos valitseminen on silti vaikeaa, voisit koittaa tehdä kolme pinoa: Lähtevät, Jäävät ja EiOsaaSanoa. Kun oot lajitellut kirjat niihin, niin voit päättää, että valitset vielä EOS-pinosta vaikka 10 kirjaa, jotka haluat säilyttää.

   Lopuksi kannat poistoon menneet kirjat pois kotoasi ja järjestät jäljelle jäävät hyllyyn itsellesi parhaiten sopivalla tavalla: esim. koon mukaan, aakkosjärjestykseen tai värien perusteella.

   Voin luvata, että vaikka aloittaminen saattaa tuntua työläältä, niin lopuksi tulee tosi hyvä fiilis! Voit myös pyytää kaverin avuksi ja seuraksi, mullakin oli naapurin rouva täs samaan aikaan kahveella. Oli kiva jutella ja kertoa sille miks halus jonkun kirjan säilyttää tai laittaa pois, minkä oon saanu lahjaks ja keneltä jne.. :)

   En tiiä toimiiko, mutta voihan sitä kokkeilla. Tsemppiä koitokseen jos päätät aloittaa urakan! <3

   Poista
 3. Voi tää sun kirjakaappi on ihan mieletön! <3 Mä kesän konmarituksessa siirsin oikeastaan kaikki kirjat kierrätykseen, alle 10% taisi jäädä omaan kaappiin rakkaimpia opuksia. Iso kirjahylly ei olisi millään mahtunut enää uuteen kotiimme, enkä ole niitä kaivannut, sillä tiedän, että saan lainattua kirjat kirjastosta mikäli haluan niitä vielä lueskella.
  Mutta tää sun kirjakokoelma on kyllä silkkaa rakkautta! <3

  //Kaisa J - Koti-ikävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tää hylly täyttää sopivasti avautuvan makuuhuoneen oven taakse jäävän "hukkatilan". Luulen, että konmaritan hyllyä jatkossa säännöllisin väliajoin. Nytkin huomasin, että jotkut kiertoon lähteneet kirjat liittyivät johonkin tiettyyn elämänvaiheeseen ja sen hetkisiin kiinnostuksenkohteisiin, eivätkä aiheet olleet enää innostavia. Ajan kuluessa nyt tärkeät kirjat muuttuvat vähemmän tärkeiksi, ja joutavat vuorollaan kiertoon! :D

   Poista
 4. Ihana, kun joku muukin arvostaa kirjoja, meillä niitä riittää kanssa, ei tosin lainkaan näin kauniissa hyllyssä.

  VastaaPoista